sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Päiviö Kankaalta uusi kirja


SenioriKulkusten monivuotinen entinen johtaja Päiviö Kangas on paitsi musiikkimies myös kirjailija. Häneltä on nyt julkaistu kokoelma kertomuksia kalastuksen maailmasta. "Kalavetten vietävänä" sisältää lyhyitä kertomuksia tai novelleja - sattumuksia kalastusmatkojen aikana.
Uusi kirja on vetänyt suun messingille.  Ei ihme!
Tässä uunituore kirja. Kansikuva on myös Päiviön ottama.


Päiviö kertoi, että kaikki tarinat ovat todellisuusperäisiä. Tosin, hän lisäsi, kirjailijalla on laillinen oikeus "valehdella".  Tämä tarkoittaa sitä, että Päiviö on muokannut joitakin tarinoita aika perusteellisesti.  Henkilöt eivät esiinny omilla nimillään, tosin taitaa olla pari poikkeusta säännöstä.  Monet voivat kyllä tunnistaa tapahtuman ja itsensä, tosin joku lienee jo siirtynyt heittämään virveliä taivaallisille apajille.

Päiviö kertoi harrastaneensa kalastusta jo vuodesta 1958, mutta kirjan tarinat perustuvat tapahtumiin vuodesta 1982 eteenpäin. Tätä teosta Päiviö kertoi kirjoittaneensa noin kaksi vuotta, kustannustoimittajan kanssa tehdään yhteistyötä ja muokataan tekstiä. Parannetaan, dramatisoidaan, romantisoidaan.

Kipinä kirjoittamiseen on Päiviölle syntynyt kun hänet palkittiin opettajainvalmistuslaitoksen kirjoituskilpailussa. Kun Ilmari Turja julkaisi kaksi kirjoitusta sittemmin lopetetussa Uudessa Kuvalehdessä niin syntyi oikein intohimo kirjoittamiseen. Päiviön ensimmäinen kirja julkaistiin vuonna 1975 ja sen jälkeen on tullut puolisen tusinaa ja 2000-luvulla myös kaksi radiokuunnelmaa. Hän toimii vuosittain Eränkävijä-lehden kirjoituskilpailun tuomarina.
 
Kirjailija kirjoittaa omistuskirjoitusta.  Kiitos tekijänkappaleesta!

Bloggaaja on nyt lukenut vajaat 100 sivua ja vielä on noin 130 jäljellä.  Kirjaa lukee mielenkiinnolla, tarinat ovat kiinnostavia ja hyvin kirjoitettuja. Vaikka en ole kalaihmisiä, en kalasta enkä syö kalaa, niin kirjan kautta voi hyvin eläytyä kalamatkoihin. Luonto ja ympäristö ja myös ihmiset on hyvin kuvattu. On jokien pärskettä ja jylhiä tuntureita. Hyttyset purevat ja kala syö tai ei syö. Uusia sanojakin olen oppinut, tällainen lantalainen ei  todella ilman googlaamista tiennyt esimerkiksi mikä on lompolo.


Lopuksi vielä minua kirjassa huvittanut yksityiskohta. Kun tehtiin kalastusmatkalla sinunkauppoja, kuppia ottaen tietysti, niin sveitsiläismies sanoi: "Ich bin Wolfgang, aber nicht Mozart"!

Ei kommentteja: