perjantai 4. tammikuuta 2013

Kunniakäynti - 95 vuotta

Sekakuoro Kulkuset perustettiin tasan 95 vuotta sitten Nummenmäellä, sen aikaisessa Kaarinassa, Hämeentie 1:ssä sijainneessa Kristillisen Työväenyhdistyksen huoneistossa.  Paikalla oli parikymmentä kuorolaulun harrastajaa. Kuoron johtajaksi lupautui opettaja Edvin Laaksonen. Hän johti sitten kuoroa kaikkiaan yli 30 vuotta.

Joukko nykypäivän kuorolaisia kävi tasan 95 vuotta myöhemmin kunniakäynnillä Opeksi kutsutun Edvin Laaksosen haudalla Kaarinan hautausmaalla. Kukkalaitteella ja kynttilällä kunnioitettiin Laaksosen muistoa. Kukkalaitteseen ei laitettu korttia, pelkkä kulkunen riitti kertomaan kuka kukat laski.

Ensin luettiin parkkipaikalla Edvin Laaksosen 75-vuotishaastattelu

Sihteeri Katariina ja puheenjohtaja Sirkku laskemassa kukat ja kynttilän haudalle. Huomatkaa kuinka oikeassa laidassa Elisa näyttää valoa taskulampulla.

Kaikki kunniakäynnille osallistuneet. Oli kulkusia ja senorikulkusia.

Puheenjohtaja Sirkku Viitanen-Vanamo lausui kiitoksensa siitä, että Laaksonen oli ollut perustamassa kuoron. Mitä ihmettä nykypäivän kuorolaiset olisivat muuten keksineet tiistai-iltojen ratoksi, opiksi ja ojennukseksi?

Mainittakoon, että kuoron nimi Kulkuset otettiin Maila Talvion toimittamasta Kulkuset-joululehdestä. Laaksonen on 1950-luvulla kertonut nimestä näin: "Jotkut ehdottivat nimeksi Pakan Kuoro, mutta minusta Kulkuset sopi meille hyvin. Se on supisuomalaista musiikkia, joka ei tavoittele ylettömiä korkeuksia."

Samalla laskettiin kynttilä myös Edvin Laaksosen tyttären Salme Vinkalan haudalle. Salme on suunnitellut ja piirtänyt Kulkusten lipun, se on muunnelma kultaseppä Hj. Saarron suunnittelemasta kuoromerkistä.

Salme Vinkalan ja hänen miehensä Erkin hauta. Erkki oli innokas kuorolainen ja kuoron "joululehden" Kilipukin toimittaja. Sirkun pään yläpuolella häämöttää myös tunnetun poliitikon Paavo Aition hauta.

Ei kommentteja: