keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Nuotteja ja historiaa

Toukokuussa 2010 oli blogissa kirjoituksia Kulkusten ensimmäisestä levystä ja Tom of Finlandin laulusta Vihmalintu. Tarina on kiinnostava ja olen kirjoittanut siitä myös joulukuussa 2010 SULASOL-lehteen.  Nyt hieman uutta tietoa liittyen tähän ja myös nuottilöytö.

Kvariaatti-liikkeen omistaja Tapani Vinkala soitti minulle jokin aika sitten. Hän oli löytänyt vanhan kulkuslaulajan Hilkka Impivaaran jäämistöstä pari kiinnostavaa nuottia. Vinkala on Kulkusten perustajan Edvin Laaksosen tyttärenpoika. Sekä hänen äitinsä että isänsä olivat aktiivisia kulkuslaulajia. Äiti Salme Vinkala on suunnitellut Kulkusten lipun ja isä Erkki Vinkala oli aktiivinen joululehti Kilipukin toimittaja.

Vihmalinnun nuotti on löytynyt. Touko Laaksosen eli Tom of Finlandin sävellys.  Nuotti on käsin tekstattu ja sanat on kirjoitettu koneella, tietoa ei ole olisiko se säveltäjän omaa käsialaa. Vanhoista blogipostauksista voitte lukea asiasta, silloin Kulkusten sekakuoronuotti oli ollut kadoksissa, mieskuorosovitus tehtiin helsinkiläiselle gay-kuorolle Out 'n loud Kulkusten levyn perusteella. Nyt nuotti on olemassa jos juhlavuoden kunniaksi halutaan esittää laulu. Tietojeni mukaan se on ainakin  esitetty vielä vuonna 1960.

Toinen mielenkiintoinen nuottilöytö on kuvassa.
 


Edvin Laaksosen säveltämä sekakuorolaulu Varsinais-Suomelle. Sanat on kirjoittanut Hilda Huntuvuori. Hän oli Laitilassa syntynyt kansakoulunopettaja, joka muun muassa kirjoitti useita historiallisia romaaneja, hän on myös julkaissut runoja.

Tyylikkäästi tekstattu nuotti. Ei päiväystä.

En ole onnistunut löytämään tietoa siitä koska ja missä Kulkuset ovat esittäneet laulun. Olisiko peräti joku tilausteos maakunnallisille laulujuhlille? Teoston luettelosta en sitä löytänyt. Ehkä olen vain huono etsimään tai sitten sen tietoja ei ole viety nettiin. Taidanpa kysyä olisiko siellä jotain historiallista tietoa.

Tai olisiko meidän varastossamme joku vanha konserttiohjelma? Entä mainitaanko se jossain toimintakertomuksessa? Sirkku ja Katariina kävivät taannoin siivoamassa siellä kuten blogissa on kerrottu.  Miten on tytöt, löytyisikö sieltä jotain? Tämä ei ole vähättelevää, kaikki kuoron naiset ovat tyttöjä! Äänet soivat nuorekkaasti.

Kulkuset voisivat esittää omien kuorolaistensa säveltämiä lauluja. Tässä olisi nyt isän ja pojan laulu. Lindblomin Harri heitti minulle kerran idean, että kuorolaisten omat laulut olisi hyvä levyn teema. Kannatan. Onhan kuorolaisissa ollut ja on vieläkin säveltäjiä. 

1 kommentti:

Harmaaparta kirjoitti...

Ensimmäinen blogin lukenut Seppo Haapakoski tarjosi vastauksen. Hänellä on vuodesta 1940 Kulkusissa laulaneen Vappu-äitinsä albumi, johon äiti on taltioinut muistoja kuoro-uraltaan. Siellä löytyi konserttiohjelma Kulkusten konsertista Turun Konserttisalissa 25.4.1954. Tällainen nimitys oli siihen aikaan. Johtajana Kaarlo Soini.

"Varsinaisen konsertin viimeisenä numerona oli Laaksosen Varsinais-Suomelle". Näin kertoi Turun Sanomien konserttiarvostelija nimimerkki P.S. Hän kaipasi kansanlaulujen sijaan sekakuoroille laajempia teoksia ja polyfonista ohjelmistoa ja ihmetteli miksi Merikannon Kesäillan valssi oli otettu mukaan, ei sopinut ohjelmistoon.