sunnuntai 7. joulukuuta 2008

Kuorolaulajia

Olin äskettäin mieskuoron 60-vuotisjuhlakonsertissa. Puheissa luonnehdittiin kuoron toiminnassa pitkään mukana olleita miehiä. Heidät mainittiin suuri arvolautaus äänessä innokkaina kuoromiehinä. Onko vain mieskuoron laulaja kuoromies? Jos hän laulaa sekakuorossa, onko hän edelleen kuoromies? Keitä ovat naiskuorossa laulavat naiset, kuoronaisiako? Sekakuorossa laulavana naisena tunnen olevani innokas kuorolaulaja. Vai pitäisikö sanoa kuoroihminen, sillä kansan suussa ihmiset ovat naisia, varsinkin "kummalliset ihmiset". Yksinkertaisessa mielessäni kaikki ovat kuorolaulajia..... Mitä tämä KUOROMIES oikeastaan tarkoittaa?

1 kommentti:

Harmaaparta kirjoitti...

Kuoromies terminä juontanee niihin aikoihin, jolloin vain miehet hoitivat tärkeitä asioita kuten politiikka ja kuorolaulu. Ja ottivat siinä sivussa pieniä näkäräisiä hyvässä seurassa. Naiset hoitivat kotia ja lapsia.

Olen myös kuulunut vakuutusalan yhteenliittymiin, joiden säännöissä puhutaan vain ansioituneista vakuutusmiehistä. Naisia on tietysti jo useita vuosia ollut mukana. Varmasti naispuolinen lakimies on ollut muita naisia helpompi valita mukaan ....

Kuorolaulaja on tänä päivänä hyvä
yleisnimi. Mieskuorot, ne vanhat linnakkeet, voivat vielä käyttää perinteistä kuoromiestä, se heille suotakoon.

Olimme eilen Katariinan kanssa onnittelemassa STM:n Varsinais-Suomen piiriä, joka täytti 85 vuotta. Juontaja luki otteita vanhoista pöytäkirjoista. Naiset olivat mukana alusta asti. Ensi alkuun miesten jäsenmaksu oli 3 markkaa ja naisten 1 markka. Muutamassa vuodessa jäsenmaksu nousi viiteen ja kolmeen markkaan. Naisten taloudellinen asema ei kai 1920-luvulla ollut yhtä hyvä kuin tänään. Tasa-arvoisessa yhteiskunnassa nainen kantakoon saman taakan kuin miehetkin. Samat oikeudet, samat velvollisuudet!