torstai 4. joulukuuta 2008

Joulumarkkinat


Kävin viime lauantaina Vanhan Suurtorin joulu-markki-noilla. Tuttu paikka, olimme monta kertaa siellä myymässä männä vuosina. Tällä kertaa olin kuuntelemassa Suomen tiernapoikamestaruuden voittanutta lukiolaisporukkaa Oulusta. Poikien palkintomatka suuntautui Turkuun. Pojat lauloivat siinä paikassa, jossa mekin kerran vuonna 2003. Kuoron iskuryhmä lauloi silloin vanhoissa vaatteissa ja mainosti joulukonserttia. Myimme jopa muutaman joululevyn. Kivoja muistoja siis.

Jokirannassa tapasin pari tyttöä ottamassa valokuvia illan hämärtyessä. Tytöt olivat menossa katsomaan Tuomiokirkon joulukuusen valojen sytyttämistä. Opastin heitä hieman ja kävi ilmi, että he olivat Tshekin tasavallasta, toinen jopa Prahasta. Kerroin, että olimme tasan kuusi vuotta sitten laulamassa Prahan joulumarkkinoilla ja kehuin niitä. Lisäsin, että parhaiten on jäänyt mieleen se, kun lauloimme kaikki yhdessä Vanhankaupungin torilla Jouluyö, juhlayö kukin kuoro omalla kielellään ja jotkut heiluttivat sytkäreitä kuin rokkikonsertissa. Sen jälkeen meidän ryhmämme otti vielä pienet glühweinit, eikä pieni tihkusade haitannut ollenkaan. Hieno kaupunki ja hieno matka.

Vertasimme tyttöjen kanssa vielä joulutapoja ja kävi ilmi, että heillä ei syödä kinkkua, vaan syödään karppia. Karppi tuodaan elävänä kotiin ja laitetaan kylpyammeeseen uimaan odottamaan ruoanlaittoa. Sitten se nuijitaan hengiltä ja paistetaan. Ilmeisesti karpin pitää olla tuore. Olisko tämä tapa jäännös niistä ajoista jolloin ei ollut jääkaappeja?

Tukekaamme siis joulukaupunkimme joulumarkkinoita. Käykää katsomassa, monenlaista tapahtuu. Kulkuset ovat pari vuotta laulaneet pienen joulukonsertin Vanhalla Raatihuoneella. Tämän vauhdikkaan syksyn ohjelmaan ei sellainen ole mahtunut. Ehkä taas ensi vuonna?

2 kommenttia:

Harmaaparta kirjoitti...

Lisätietoa. Karppia pidetään päivä, pari kylpyammeessa, jotta mudan maku häviäisi. Saksassa laitetaan myös joskus etikkaa keitinveteen, mutta uittaminen on tunnettu keino jo keskiajalta. Ja tepsii kuulemma. Minä en kalaa syö, joten joku muu voi testata.

Anonyymi kirjoitti...

Todella, käydäänpä joulumarkkinoilla. Tunnelma on siellä hieno. Laulupuolesta varmaan huolehtii tänä vuonna joku muu, sillä ankarat kiireet on isolla kuorolla ja senioreilla.