perjantai 31. joulukuuta 2010

Turku 2011 avajaiskuorolainenko?

Kulttuuripääkaupunkivuoden avajaisiin kutsuttiin marraskuun 2010 alkupuolella Turun seudun kuoroja laulamaan isossa 500 hengen kuorossa. Innostuin kutsusta kovasti: se olisi mainio tilaisuus olla mukana alueellisen suurkuoron projektissa. Oletin, että saman tien järjestetään yhteisiä harjoitustilaisuuksia ja opetellaan laulamaan yhdessä ja opitaan yhdessä kuoroksi.

Ei tullut yhteisharjoituksia, ei tullut nuotteja, mutta SANAT "Puhalla matkaan" -lauluun saatiin marraskuun lopulla. Hämmennys oli suuri: ei laulaminen ole pelkkiä sanoja, missä viipyvät nuotit? Kuorot ovat lähdössä joululomalle, missä ja millä ajalla järjestäjä kuvittelee kuorojen opettelevan laulun tammikuun puoliväliin mennessä. Joulukuun puolivälissä tuli tieto, että CCA äänittää laulun ja kuorolaiset opiskelevat itsekseen stemmat CD:ltä joululoman aikana. Esityksessä CCA:n laulu tulee kaiuttimista ja menee TV-ohjelmaan. Turkulainen suurkuoro laulaa ilman mikkejä ja liikkuu yhtenäiseen asuun pukeutuneena jokirannassa esittäen jonkinlaista performanssia, jonka ohjaa Frank Murphy. Itse sain nuotin juuri ennen joulun lomamatkalle lähtöä ja äänitteen sähköpostissa 27.12. Nyt 1.1. 2011 on tilaisuus tutustua nuottiin äänitteen kanssa. Nathaniel Reedin säveltämä ja Timo Lehtovaaran sekakuorolle sovittama Puhalla matkaan - Lycka för färden - hymni on melko vaativa kuoroteos harrastajakuorolle ja olisi vaatinut ainakin puolen vuoden harjoitusajan eri kuoroissa ja muutaman yhteisharjoituksen päälle.

On käsittämätöntä, ettei kuoroihin otettu yhteyttä jo alkuvuodesta 2010. Mieleen nousee ajatus, ettei järjestäjällä ollut edes tarkoitus saada ohjelmaan laulavaa kuoroa. Se olisi pitänyt kutsussa kertoa, esim. minä olisi suositellut järjestäjää kääntymään liikunta/tanssiryhmän puoleen.

1 kommentti:

Harmaaparta kirjoitti...

Tietysti tämä aikataulu ihmetyttää. Tässä vaiheessa on kyllä ihan turhaa enää vatvoa sitä ja keskittyä opettelemiseen. Kuten todettua, on oppiminen aika haastavaa kun harjoittelee yksikseen, varsinkin ellei osaa nuotteja. Tällaisia laulajia on varmaan myös ilmoittautunut mukaan.

Mikään ei kyllä estä sitä, että kuorolaiset voivat kokoontua pikkuporukassa harjoittelemaan. Näin oppii hyvin. Aikaa on vielä 11 päivää. Tosin Mezzo on Espanjassa...