tiistai 16. syyskuuta 2014

Historiaa ja vanhoja kuvia

Kävin kesäkuun alussa 1994 tapaamassa Salme Vinkalaa. Hän oli kuoroa perustamisesta asti yli 30 vuotta johtaneen Edvin Laaksosen tytär, laulanut itse ikänsä kuorossa, toiminut sihteerinä ja piirtänyt kuoron lipun. Oli siis paljon syitä käydä kahvilla.

Hän kertoi tarinoita kuorosta ja muistoja ja antoi minulle nipun vanhoja valokuvia. Kirjekuori tuli nyt vastaan kun hieman järjestelin papereitani ja päätin jakaa muutaman muiston kanssanne, rakkaat lukijat.

Otamme ensin pari kuorokuvaa.  Ensimmäinen on luultavasti otettu Sekakuoro Kulkusten 20-vuotiskonsertin jälkeen 1938. Edvin Laaksonen itse johtaa ja naisten kukat ja suuret seppeleet viittaavat suureen juhlaan. Juhlaan viittaa myös se, että kuva on oikein hienoissa pahvikansissa. Tietysti laulettiin Akatemiatalossa, se on kuorolle erittäin tuttu konserttipaikka.


Kuvassa seisoo miesten ensimmäisessä rivissä eniten vasemmalla pastori Viljo Lehtinen, joka opiskeluaikana lauloi levylle noin 120 iskelmää salanimellä Veli Lehto. Teologian opiskelijan ei sopinut laulaa kevyttä musiikkia eikä käydä keikoilla. Hänestä pitää jossain vaiheessa tehdä oma blogikirjoitus.
 
Toinen kuva on käsittääkseni otettu konsertissa aivan 1950-luvun alussa. Kuoroa johti Auvo Kivilaakso. Akatemiatalossa ollaan ja taas kuoron naiset on kukitettu.  Kaunis tapa, miksi se on jäänyt unholaan?


Kulkuset kävivät Tallinnan laulujuhlilla kaikkian kolme kertaa. Seuraavat kuvat ovat vuodelta 1933. SULASOLin laulu- ja soittojuhlille viime vuosina osallistuneet eivät voi käsittää miten mahtavaa on ollut Tallinnassa ja on kai vieläkin. Jossain tuolla väen paljoudessa löytyvät varmasti myös Kulkusten laulajat. Huvittava yksityiskohta on, että eturivissä olevat laulajat eivät katso johtajaa.


Kun katsoin tuota kymmenien tuhansien yleisömerta niin tuli mieleen kysyä Salme-rouvalta miten oikein vessa-asiat oli hoidettu. Hän ei enää muistanut. Silloin ei kyllä ollut vielä Bajamajoja.


Salmen television päällä oli paitsi miehensä, Kulkusissa myös laulaneen Erkin, myös veljensä Toukon kuva. Touko on maailman ehkä tunnetuin homoeroottinen taiteilija Tom of Finland.  Hänen piirroksistaan julkaistiin juuri postimerkkisarja.  Kävin heti tuoreeltaan ostamassa ja skannasin tähän.
Kulkushistoriaa!

2 kommenttia:

Mari Schildt kirjoitti...

Kulkusten parhaat pakarat! Jäin miettimään, että oliko noissa vanhoissa kuvissa joku sellainen, jossa Touko, tai Tom, on mukana?

Harmaaparta kirjoitti...

Ei ollut, kun Touko lauloi vain 1939-40 kuorossa ja siihen aikaan taisi olla muuta ajttelemist kuin valokuvaaminen. Kuorossa oli ilmeisesti miespulaa. Voisi olettaa ainakin.