keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Joulunpyhiä


Joulunpyhät rupeavat olemaan ohi. Tänään on Tapaninpäivä, joka vanhassa kirkkokulttuurissa tunnetaan englanninkielellä nimellä St. Stephen's Day ja se on monessa maassa, kuten meilläkin, pyhäpäivä. Anglosaksisessa maailmassa käytetään nykyään yleensä nimeä Boxing Day ja se ei ole pyhä, vaan monessa paikkaa perinteisesti suuri ostospäivä.  Alennusmyynnit alkavat.

Boxing Day ei ole Nyrkkeilypäivä, vaan nimi tulee luultavasti vanhasta tavasta antaa silloin lahjoja, ehkä ne olivat laatikoissa. Englannissa palvelijat saivat isäntäväeltä lahjan, "Christmas Box". Se oli myös vapaapäivä. Silloin ei ehkä nyrkkeillä, mutta urheillaan paljon. Tapaninpäivänä Englannissa on suosittuja jalkapallo-otteluja ja se on ollut perinteisesti suosittu ketunmetsästyspäivä. Kettujahti kiellettiin vuonna 2004, nykyään kiskotaan virallisesti koirille hajua antavaa esinettä, mutta kettujahti on vielä monessa paikassa voimissaan, koska sitä on kuulemma vaikea valvoa.

Palataan vielä jouluaattoon. Turun Tekniikan Laulu lauloi kello 07 Kauppahallin aamuhartaudessa. Ensin näissä tilaisuuksissa lauloi Lihakauppiaiden kuoro, sitten se sai vahvistuksia Tekniikan Laulusta ja 1980-luvulta lähtien Tekniikan Laulu on ollut kuorona.
Kuva otettu ennen kuin laulu alkoi ja kännykkä laitettiin pois.
Tuomiorovasti Heimo Rinne puhui. Yleisö täytti hallin käytävät.

Kulkusyhteyksiä oli, Non Troppo Bene lauloi myös ja Tekniikan Laulussa on mukana laulajia jotka laulavat tai ovat laulaneet Kulkusissa ja SenioriKulkusissa. Se oli bloggaajalle ensimmäinen kerta laulajana. Vaikuttava tilaisuus. Esiintyjät olivat korkealla, ikään kuin myyntikojujen katolla ja sinne vievät todella hankalat portaat.  Vuonna 1896 valmistuneen Kauppahallin uudistus- ja korjaustöiden edistyessä tehdään kuulemma myös paremmat portaat.
Ja kuten kuvasta näkyy, Kauppahalliin ei sovi tulla nojailemaan lätsä päässä ja viinapullo taskussa.  Hattupäiset tupakoitsijat ja hienot rouvat koirien kanssa pysytkööt myös poissa.

Ei kommentteja: