keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Kevätkonsertti Lapin lumoissa


Kulkusten kevätkonsertti pidettiin tiistaina 22.5 Työväenopiston juhlasalissa. Konsertin nimenä oli Syvien kurujen kautta ja teeman mukaisesti kuultiin paljon Lappi-aiheisia lauluja. Konsertin johti kuoron taiteellinen johtaja Satu Luukkonen.

Bloggajalle tuli mieleen, että Lappi ei ole tunnettu lämmöstään. Lauloihan Tapio Rautavaarakin Inarin-järvestä, että " niin lyhyet on kesäs' ja talves' pitkä on". Nyt oli ulkona yli 20 astetta ja osa yleisöstäkin tuli shortseissa. Erikoinen yhteensattuma ja sääli, koska näin upea konsertti olisi ansainnut suuremman yleisön. Hieno sää vähensi varmaan yleisöä.

Tässä kuorolaiset odottavat konsertin alkamista.

Minna, Tiia ja Tiina tutkivat vielä nuotteja.


Hannulla ja Johannalla on tiukka keskittyminen.
Kuoron altto ja biologi Päivi Matin ja Tainan välissä etualalla.
Neuvonpitoa, Ari ja Juha kai juttelevat tulkinnoista ja Tero ja Håkke jostain muusta. Huomaa vesipullo, tarvittiin lämpimässä säässä.
Kohta lähdetään sisälle saliin.
Kata miettii vielä juontoja.
Satu näyttää, että kaiken A ja O, äänirauta, on mukana. Valmiina siis ollaan.
Konsertin aloittivat kaksi Timo Leskelän sovittamaa joikua, jotka ovat kesäkuussa Kuopiossa SULASOLin laulu- ja soittojuhlissa myös kaikkien sekakuorojen yhteisnumeroita. Hauskat laulut ja hienot esitykset. Miehet seisoivat näissä lauluissa eturivissä, kai miesäänet näin tulivat paremmin esiin.

Miehet eturivissä.
Tavanomainen kuoroasetelma
Konsertin kohokohtana pidin kuoron bassorivistössä laulavan monipuolisesti lahjakkaan ja luovan Ari Törmän laulusarjan maailman kantaesitystä. Kävin erämaassa on viiden laulun laulusarja, jonka luomisessa Ari kyllä on ollut Lapin lumoissa. Konsertin juontaja Katariina Kärki-Susi kertoi Arin sanoin laulujen historiasta, joka antoi hyvää taustaa lauluille. Laulut olivat kauniita ja taidokkaasti sovitettuja ja kuoron tulkinta teki niille oikeutta.

Heikki Sarmannon sarja Pohjoisia kuvia on monivuotinen kuorojen suosikki. Laulusarjassa on kahdeksan osaa, jotka sekakuorolle on sovittanut Heikin veli Auvo. Satu oli valinnut konserttiin ehkä vähemmän tuttuja osia eli Hautaus, Revontulet ja Moment musical.Kulkuset osallistuu juontajan kertoman mukaan Kuopion laulujuhlien kuorokatselmukseen käsittääkseni juuri näillä lauluilla. Ei helppoja lauluja, joten jos ne menevät hyvin ne tulevat antamaan hyvän kuvan taidokkaasta kuorosta. Juontaja kertoi että vielä on kaksi viikkoa aikaa hioa lauluja, joten lopputulos paranee vielä entisestään.

Tähän bloggaajan on pakko lisätä, että RUK:n kurssilla 115 upseerioppilas Heikki Sarmanto johti kurssin kuoroa. Bloggaaja ei päässyt mukaan, koska Panssarintorjuntakomppanian vääpeli oli sitä mieltä, että kuoro oli vain tapa pinnata siivouksesta.

Toivo Kuulan ihana ja tunnettu Rukous sopi erinomaisesti tähän Eino Leinon runojen jatkeeksi. Nautittavaa.

Lopuksi kuultiin Juha Holman Sweet Afton, joka syksyllä 2010 voitti SULASOLin sävellyskilpailun. Teos on sävelletty skotlantilaisen runoilijan Robert Burnsin runoon vuodelta 1791, joka on sävelletty myös aikaisemmin, kuinkas muuten. Ensi kuulemalta tuntui vaikealta, melodian linja ei koko ajan tullut oikein selkeästi esiin, sanoista ei ainakaan saanut hyvin selvää.Onhan se teksti vanhahtavaa ja skottilaista. Ehkä kuin vanha ja hyvä viski?

Oli siis hyvä juttu, että juontaja luki Sirkku Viitanen-Vanamon suoran käännöksen. Minäkin opin mikä on stockdove ja mikä on green-crested lapwing (uuttukyyhky ja joku vihreäpäinen hyyppä tai vastaava, ei edes ystävämme google löydä tuolle linnulle muuta osumaa kuin juuri tämä Burnsin runo). Lisäksi  primrose on kääpiöesikko, Suomessa se esiintyy kai vain viljeltynä, kevätesikon (cowslip) sukulainen. Päivi Lehtonen, altto, kuoron biologi osaa varmaan kertoa enemmän. Ettei vaan olisi ollut konsultoimassa Sirkkua?

Säveltäjä Ari on kukkansa ansainnut!
Ari korjasi hieman konsertin jälkeen minulle juontajan tekstiä. Kata kertoi ettei nyt ole tulossa uutta sävellystä. Se on vanhaa tietoa, kolme joululaulua ovat valmistumassa kesän aikana.

Konsertista lähti hyvin mielin kotiin. Satu osaa loihtia esiin kuorosta kauniita pianoja ja pianissimoja, mutta tuli hieman mieleen - kerettiläisesti ehkä - että pianot olisivat vielä vaikuttavammat jos välillä saisi kuulla kunnon forten. Niin kuin esimerkiksi viime vuonna vaikka tuo El Grito! Kuorossa on hyviä laulajia, jotka osaavat. Toisaalta sanotaan, ettei mikään ole niin hienoa, ei mikään niin hivele korvia kuin ison kuoron pianissimo. Ja nyt rivistössä oli 44 laulajaa.

4 kommenttia:

Sirkku kirjoitti...

Kiitos Kimmo, kun kirjoitit ja kuvitit konsertin. Noista linnuista ihan käytin Wikipediaa apuna ja sanakirjoja vanhanaikaisesti. Primrose taisi olla kuitenkin runossa jossain muussa säkeistössä kuin mitkä Holman Juha oli biisiin valinnut.

Hikistä oli laulaa, ihan noroina hiki virtasi. Tuli ihan mieleen sinisen puvun alla virtaavat hikivanat Amerikassa.

Harmaaparta kirjoitti...

Kiitos, tämäkin asia selvisi nyt Sirkku. Kata otti yhteyttä ja ilmoitti että katselmuksessa lauletaan Revontulet ja Moment musical sekä Rukous. Eilinen juontaja oli hieman sekoillut ja unohtanut kertoa tarkkaan.

Hyvä juttu, noista Sarmannon lauluista pidin vähiten Hautauksesta.

Ama kirjoitti...

Hyviä kuvia ja kivasti oli saatu tunnelma esille. Kuumuuskin :)

Viimeinen kappale totisesti on aika haasteellinen. Kun siihen saadaan sopivat kontrastit, niin siitä tulee oivallinen näyte meidän taidoistamme.

Ja sitten kohti Kuopion kilpailuja!

Perinnepata kirjoitti...

Ja mää luule et se kyseine lapwing on iha meijä tavalline töyhtöhyyppä, siin on aika pal vihriää kiiltto ja.