perjantai 6. tammikuuta 2012

Kuoro kulisseissa

Intoonnuin menemään filharmonian Loppiaiskonserttiin uuden ylikapellimestarin Leif Segerstamin ja - laulumusiikin fani kun olen - Key Ensemblen nimien vetämänä.
Orkesteri soitti, sopraano Jenni Lättilä esitti Luonnottaren, tuli väliaika. Lavalle tuli lisää soittajia,vähitellen lava oli umpitäynnä soittajia.  Eikö ohjelmassa pitänyt olla myös kuoroesitys?

Viimeisen Planeetat-teoksen Neptunus-osan aikana, alkoi kaukaa kuulua vaimeaa laulua. Katselin soittajia, viulistitko lauloivat, ei, no mistä tuo laulu tulee? Laulajia ei näkynyt missään. Ajattelin, vanhat silmänikö tässä tekevät tempun. Neptunus päättyi ja seurasi tavanomaiset kumarrukset ja aploodit, mutta kuoroa ei näkynyt missään. Olinko siis vain kuvitellut kuulevani laulua. Ei mahdotonta sekään, minulla on se korvamato, tiedäthän...
Kapelli kävi aploodien saattamana takahuoneessa ja sitten! Hän johdatti lavalle toistakymmentä naista perässään Teemu Honkanen. Aha, nämä olivat laulajia, Key Ensemble!  Heidän piti laulaa takahuoneessa, kun lavalle ei mahtunut. Onneksi saivat pujoteltua itselleen reitin ottamaan vastaan yleisön kiitokset.

Voi tätä kulttuurikaupunkia ja voi tätä konserttitaloa. Nyt oli kuoro pantu kulisseihin, kukahan seuraavaksi?

4 kommenttia:

Harmaaparta kirjoitti...

Kysymys ei ole mahtumisesta.

En tiedä onko se kapellimestarin idea vai onko partituurissa ohje, että laulun pitää kuulua etäältä. Olen kuullut Planeetat-sarjan Kaupunginorkesterin konsertissa 30-25 vuotta sitten. Myös silloin kuoro oli laulamassa kulisseissa. Kuorona silloin Turun Naislaulajat.

Turun Sanomat haukkui Key Ensemblen naisia. Yleensä se kuoro laulaa loistavasti!

Anonyymi kirjoitti...

Partituuria en tunne. Epäilen suuresti, että käytäntö on täällä ihan kotitekoinen.

Perinnepata kirjoitti...

Ei kyl varmaan ollut motivaatio ihan ylimmillään kuorolaisillakaan jostain takahuoneesta laulaa :(

Anonyymi kirjoitti...

Kiva, uusi kommentaattori tullut juttuun mukaan!

En olisi itse ainakaan tykännyt kulisseissa laulaa. Kaiken huipuksi arvostelija kehtasi moittia kuoron laulua epäpuhtaaksi. Saliin en epäpuhtauksia kuullut, mutta enpä kuoroa juuri muutenkaan...