keskiviikko 19. toukokuuta 2010

Tom of Finlandin laulu

Touko Laaksonen, joka saavutti maailmanmaineen homoeroottisena taiteilijana nimellä Tom of Finland, lauloi Kulkusissa 1939-40. Tässä Helsingin Sanomista 15.5.2010 leikatussa jutussa kerrotaan, että helsinkiläinen gay-kuoro Out n' loud on esittänyt viime vuonna Laaksosen kuorolaulun Vihmalintu. Väitetään, että ensimmäisen kerran 60 vuoteen.

Kulkusten ensimmäinen levy levytettiin maaliskuussa 1949. Savikiekolla oli neljä laulua, niistä yksi Touko Laaksosen säveltämä Vihmalintu. Laaksonen oli siis monipuolisesti lahjakas, niin muusikkona kuin taiteilijana. Hän opiskeli elämäkerran mukaan mainontaa (ehkä kuitenkin piirtämistä?) ja Sibelius-Akatemiassa. Sitten 1950-luvulla hän toimi freelancemainospiirtäjänä ja -taittajana ja iltaisin hän soitti pianoa, muun muassa Hotelli Palacessa useita vuosia.

Vihmalintu on sävelletty sodan jälkeisinä vuosina 1940-luvulla kun Laaksonen opiskeli Sibelius-Akatemiassa. Olen yrittänyt jo 1990-luvun alussa kysellä vanhoilta laulajilta, muun muassa Touko Laaksosen sisarpuolelta Salme Vinkalalta levyä, mutta en ole onnistunut löytämään sitä. Salme suunnitteli Kulkusten lipun, taiteellista lahjakkuutta perheessä oli. Ja kai kaikki tietävät että perheen isä Edvin Laaksonen perusti Kulkuset vuonna 1918 ja toimi noin 30 vuotta kuoron johtajana?

Olen nyt pyytänyt Out 'n loud-kuorolta nuottia. Jännittyneenä odotan vastausta. Jos mahdollisilla lukijoilla on tietoa levystä tai vuonna 1949 käytetystä nuotista, niin ottakaa yhteyttä.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Edvin Laaksosen toiminta Kulkusissa oli ennestään minulle tuttua, mutta Touko Laaksosen osallistuminen kuoron toimintaan oli uutta. Tom of Finland on ollut lehdistössä esillä piirrostensa vuoksi ja eikö hiljattain ollut näyttely Suomessa.. Yllättävää tietoa!

Harmaaparta kirjoitti...

Näin hyvän näyttelyn jo 1990-luvun alkupuolella, mutta 2006 oli laajin koskaan Suomessa nähty näyttely, jäi valitettavasti väliin. Taidokas piirtäjä vaikka suuntaus ei ole ihan samanlainen kuin minulla.

Asta kirjoitti...

Tervehdys Kulkuset!
Katariina Kärki-Susi vinkkasi ystävällisesti minulle keskustelustanne. Jos aikaisemmat Tom of Finland-näyttelyt ovat päässeet jäämään väliin niin nyt on hyviä uutisia: Tom "palaa kotiin" ensi vuonna!
Olen järjestämässä komeaa Tom of Finland-retrospektiivinäyttelyä osaksi Turun kulttuuripääkaupunkiohjelmaa.
Näyttely tulee olemaan esillä 15.1.-15.12.2011 näyttelykeskus Logomossa,
http://www.logomo.fi/etusivu/tapahtumat/turku_2011

Yst.terv. Asta Boman / Tom of Finland-näyttelyhanke
asta.boman@gmail.com

Harmaaparta kirjoitti...

Hieno juttu että Tom on esillä kulttuurivuoden aikana. Olisiko tämän laulun esittäminen avajaisissa mitään?

Harmaaparta kirjoitti...

Tuli tässä mieleen, että on Tomin taiteella muitakin yhteyksiä musiikkiin. Katsokaa joitakin Tomin kuvia ja miettikää mistä Freddie Mercury on saanut inspiraatioin tyllilleen. Jonkin Madonna-kiertueen puvustuksessa voi havaita samaa.

Asta kirjoitti...

Niin on! Kenties voisi olla, avajaisiin tai sivuohjelmaan liittyen, otan yhteyttä kun omat suunnitelmamme tarkentuvat. Kiva kuulla, että olette mielellään mukana kotiinpaluun juhlistamisessa!
Terv. Asta

Asta kirjoitti...

Haha, totta, "Tomin miesten" tyyli on inspiroinut valtavan laajalti, ikonisia teoksia! Mercury hyvä esimerkki. Vivienne Westwood suunnitteli jopa T-paitoja ToF-printeillä. Aika harva taiteilija vaikuttaa näin syvästi ja pitkään sekä tyyliin että kuvataiteeseen, musiikkiinkin! Hienoa olla luomassa Tom of Finlandille Suomessa lisää näkyvyyttä ja uutta "fanikuntaa".
Terv.Asta