sunnuntai 31. elokuuta 2014

Kuninkaan Juhlat Turun Linnassa 30.8.2014


Kuningas Kustaa Vaasa tuli takaisin Turun linnaan pitämään pitoja lauantaina 30.8. Kustaan hoviväkenä Kulkuset lauloivat 11 kappaletta italiaksi, ranskaksi, espanjaksi, saksaksi ja vielä vanhaksi englanniksikin. Projekti alkoi jo vuosi sitten kun Konfer Oyn Kaj Wallenius otti yhteyttä ja kysyi olisiko kuoro kiinnostunut pidoissa laulamisesta. Konfer on järjestänyt vastaavia pitoja linnassa jo 40 vuoden ajan. Kulkuset lähti mukaan ja syksyllä viime vuonna otettiin ensimmäisen kerran kiinni madrigaalimusiikista. Pääosa harjoitustyöstä tehtiin kuitenkin kevään 2014 aikana. Moni tuskaili ulkoaoppimsen kanssa, allekirjoittanut mukaanlukien. Elokuu oli kiivasta ohjelmiston hiomisaikaa. Heinäkuussa otti kvartetillinen Kulkusia esimakua pidoista Qvidjan linnassa Kustaa Vaasan hoviväkenä.

Everstit Höök ja Griip rouvineen
Taiteiden yössä 14.8. markkinoitiin pitoja Gillesgårdenin pihalla 11 laulajan voimin. Kimmo oli paikalla ja keirjoittikin siitä. Laulajat saivat kuitenkin maistin siitä miten lämmin puvuissa voi tulla. Hiki päässä pitää sinun laulaman.

Juhlaviikolla harjoiteltiin melkein joka päivä. Kenraali pidettiin perjantaina opistolla. Paikalla oli ensimmäisen kerran koko ryhmä: laulajat, soittajat, kuninkaalliset, knihdit ja lähettiläät. Kenraali oli pitkä ja monisäikeinen. Kaarrelan Johanna otti muutaman kuvan kenraalista.

Kuoro valmistautuu laulamaan.
Voi kuinka kaunista, sekä katsojat että tanssi jota katsotaan.


Kuningatar (Anni Koskinen), Kustaa Vaasa (Kaj Wallenius) ja Juhanan Kaarina (Heidi Gräsbeck)
Magnus Musicus (Magnus Gräsbeck) ja häärold Matias, joka rummutti, soitti ja huusi.

Tanssijat tanssii. Ryhmän nimi on Ballare ja vetäjänä Margita Myllyniemi.
Keikkapäivä koitti. Itse viimeistelin vielä pukuja puoli neljään asti, mutta tuli Teijalle hieno puku illaksi. Linnaan kokoontui iloinen hoviväki äänenavaukseen. Katsottiin paikat salissa ja harjoiteltiin hiukan. Aulaan ei päästy kokeilemaan kun museo oli vielä auki. Sitten mentiin pukemaan. Kohta Kuningattaren kammarista asteli toinen toistaan komeampaa hovimiestä ja toinen toistaan kauniimpaa hovinaista. Puvut olivat pääasiassa Terhi Vörlund-Walleniuksen vastuulla ja hän teki aivan huikaisevaa työtä. Alla muutama kuva hoviväen puvuista, kuvaajina Minna, Johanna K ja Heli.

Saga Knif, Grevinna af Tarvasjoki
Hienohelma Heli
Puolalaisrova Päivi ja Ilona
Teija, Saga Knif ja everstin rouva Sirkku

Herrat everstit, tai sitten kenraalit, koska sellaisina häärold heidät esitteli.
Hovineito Suvi
Hovirouvat Minna ja Johanna
Eversti, vai oliko se kenraali Griip, hoviherra Ari, rouva Tuija ja Suvi
Ihanat hovineidot Suvi, Viivi ja Jannina
Koko hoviherrajoukko

Ennen kuin pääsimme aulaa seurustelemaan vieraiden kanssa jokaisesta otettiin kuva. Niistä saakin sitten jossain vaiheessa rakentaa mukavan kuvakirjan. Sitten aulaan vieraiden joukkoon.

Töttöröö ja keikka alkoi. Ensimmäiset kaksi kappaletta laulettiin ylätasanteelta aulassa. Johdatimme vieraat saliin ja kohta pidot voisivat todella alkaa. Pidot menivät melkein käsikirjoituksen mukaan. Tauolla oltiin vain vartti myöhässä aikataulusta. Tauon jälkeen kuitenkin ruoka viipyi ja Musicus lauloi yhden ylimääräisen viinilaulun, ei ruokaa. Kuningas itse lauloi kansanlaulun Österlandet, ei ruokaa. Hebla-rouva lauloi Greensleevesin, ei ruokaa. Onneksi lopulta sai häärold huutaa: "Sikaa pöytiin!"

Juhlissa oli vieraita vierailta mailta Saksasta ja Iivana julman lähettiläs Novgorodista. Sotaahan käytiin Ruotsin ja Venäjän välillä. Ryssä joutui kuitenkin jalkapuuhun. Pitojen aikan Kustaakin muutti mielipidettään suomalaisista ja päätti tehdä Suomesta herttuakunnan ja asettaa poikansa Juhanan Suomen herttuaksi. Juhlat päättyivät yhteisnumeroon Tanzen und springen.

Ilta oli pitkä, mutta täynnä toimintaa ja laulamista. Kokoonnuimme lopuksi Kuningattaren kammariin antamaan Sadulle läksiäslahjan. Muistamme varmasti tästä eteenkin päin esiintyä niin ettei elämä mene hukkaan.

Tästä on hyvä jatkaa. Osa porukasta jatkoikin Koulussa ja Walleniuksella. :-)

1 kommentti:

Harmaaparta kirjoitti...

On se ollut aikamonen savotta, jos tällaista metsäläisen käsitettä voi näin hienojen pitojen yhteydessä käyttää. Upeaa Kulkuset!