perjantai 2. marraskuuta 2012

Pyhäinpäivä

Tänään on Pyhäinpäivän, eli kuten aikaisemmin sanottiin Pyhäinmiestenpäivän, aatto.  Kaikkien pyhien päivää on vietetty vuosisatoja. Euroopassa on perinteenä esittää Pyhäinpäivänä harrasta musiikkia, esimerkiksi Requiem eli sielunmessu. Onhan se vainajien muistopäivä.

Kun lauloin Kulkusissa, siis isossa kuorossa, 1990-2006 niin konsertoimme ainakin kaksi kertaa Pyhäinpäivänä. Ikimuistoinen on Mozartin Requiem Pyhäinpäivänä 1994 Martinkirkossa. Esiintyjät mustissa tai tummissa, vain pienet lamput nuottikirjassa kiinni.  Ensin oli sytytetty kaikille seurakunnan vuoden vainajille kynttilät ja lopuksi Estonian uhreille yhteinen kynttilä. Onnettomuudesta oli silloin vain muutama viikko. Kirkko oli tupaten täynnä. Jukka Kuninkaanniemi johti.

Pyhäinpäivänä 1996 esitimme Mozartin Requiemin Mikaelinkirkossa. Kari Turunen johti meitä silloin. Viikkoa aikaisemmin esitimme teoksen Kanta-Loimaan kirkossa.

Tästä Mikaelinkirkon esityksestä on jäänyt mieleen, että ennen sitä oli kova hässäkkä.  Piti kärrätä kuorotelineet paikalle, piti ottaa virallinen kuorokuva, koska sitä tarvittiin Amerikan-matkaamme "myyvälle" herralle. Samasta syystä Markku Lulli-Seppälä nauhoitti esityksen.  Nämä tarvittiin mainostukseen, jotta yliopistot ja muut tahot saatiin kiinnostumaan mahdollisesta tulevasta vierailustamme. Matka toteutui sitten vajaat kaksi vuotta myöhemmin.

"Vanhat" laulajat muistavat nämä tilaisuudet.

Hyvää Pyhäinpäivää kaikille. Musiikkia on runsaasti tarjolla, mutta Kulkuset eivät ole tällä kertaa esiintymässä.


Ei kommentteja: