tiistai 13. marraskuuta 2012

Musikaaleista

Olen aina pitänyt musikaaleista. Nyt musikaalit ovat taas olleet ajankohtaiset, kun tänä syksynä olen nähnyt kaksi hienoa esitystä. Viulunsoittaja katolla Helsingin Kaupunginteatterissa ja Hair Åbo Svenska Teaterissa ovat molemmat nautittavia.

Monta musikaalia ja monessa teatterissa on tämä herra jo ehtinyt nähdä. My Fair Lady Broadway'lla jo vuonna 1961, sama saksaksi Berliinissä 1963. Mamma Mia, Chess, Cats, Phantom of the Opera ja Les Misérables Lontoossa ovat olleet huippuja.  Puhumattakaan Hairin Broadway-produktiosta, joka esitettiin myös 2010 Lontoossa. Åbo Svenska Teaterin viimeaikaiset produktiot ovat olleet loistavia, "Les Mise" mielestäni jopa parempi kuin Lontoossa tai Helsingin Kaupunginteatterissa. Turussa pääsee lähelle, intiimiin tunnelmaan.

Bloggaaja menossa Lontoossa katsomaan musikaalia Million Dollar Quartet, joka kertoo huippuartistien kokoontumisesta studiolle jammailemaan.  Tämä perustuu todelliseen tapahtumaan. Nuo kuvassa näkyvät artistit olivat enää vain näyttelijöiden, hyvin laulajien ja soittajien, esittäminä mukana.
 
Times Square kesällä 2009. Siellä on valinnanvaraa musikaaleissa, tosin tällä matkalla en nähnyt kuin mainoksia.

Teatterin lisäksi on musikaaleja kiitettävästi myös filmattu. West Side Story on klassikko, se ehti Turkuun jo kevätkaudella 1962. Ja taitaa se olla hyllyssä dvd:näkin, vanha lp-levy ainakin löytyy. Uusimmista pidin paljon Mamma Miasta.

Kulkuset on 2000-luvun alkupuolella laulanut ihanan Marian ja Värssyt lauloivat toisen suuren West Side Story-hitin Somewhere Kulkuset goes Teatteri-konsertissa.

Kulkusten laulajia oli Samppalinnassa musikaaleissa. Itse olin mukana Mustalaisleirissä ja Jääkärin morsiamessa. Ikimuistoisia kesiä, mutta kysymys oli laulunäytelmistä, ei varsinaisista musikaaleista. Kulkuslaulajia oli kyllä mukana myös musikaaleissa, ainakin Annie Mestariampujassa ja Piukoissa paikoissa, ehkä myös My Fair Ladyssä, joka minulta jäi yllättäen näkemättä.
 
Lisää on Turussakin tulossa. Turun Kaupunginteatteriin tulee ensi vuoden puolella Jekyll & Hyde ja Åbo Svenska Teaterin uusi johtaja, Kulkusille tuttu Diki Holmström, kertoi ettei heillä ole syytä vaihtaa linjaa.


1 kommentti:

Harmaaparta kirjoitti...

Suomelan Hanna muistutti ystävällisesti että Launosalon Päivi ja hän olivat Åbo Svenska Teaterin musikaalissa Kiss me Kate kaudella 1994-95. Tosi on, näin esityksen. Esimerkiksi "Wunderbar, wunderbar" on siitä musikaalista. Cole Porter osasi.