tiistai 11. syyskuuta 2012

Ensimmäinen murhani ja Kulkuset

Tässä tarina, jota varmaankaan kaikki eivät ole kuulleet, joten taas uutta blogintäytettä.

Kirjailija Leena Lehtolaisen ensimmäinen dekkari on nimeltään Ensimmäinen murhani. Se kertoo ylioppilaskuorosta, joka harjoittelee kuoroleirillä ja siellä yksi laulaja löytyy kuolleena rannalla. Kuoron nimi on IOL eli Itä-Suomalaisen Osakunnan Laulajat. Tässä yhteydessä pitää kertoa että Leena on itse laulanut kuorossa nimeltään ViOL, joten ei ole tarvinnut paljon muuttaa mitään. Helsinkiläisen entisen työkaverini mukaan jopa osakuntahuoneiston sohva, jolla parit mielellään halailivat, on ihan kuvattu oikein kirjassa.

Kuoro harjoittelee tässä Maria Kallion ensimmäisessä esiintymisessä Toivo Kuulan laulua Virta venhettä vie. Se kulkee läpi kirjan teemana, osa tekstistä on aina lainattu lukujen otsikoksi. Maria on itse laulanut siinä kuorossa. Ja on pieni ja punatukkainen. Ja tykkää kaikenlaisesta musiikista.

Vuoden 2002 alkupuolella tuli sattumalta Leena Lehtolaisen sähköpostiosoite vastaan netissä surffaillessani. Lähetin Leenalle sähköpostin jossa kerroin että vuonna 1993, jolloin tämä kirja ilmestyi, niin Kulkuset levytti tämän Kuulan laulun. Kysyin olisiko hän kiinnostunut kuulemaan sen. Hän vastasi, että on suuri Kuula-fani, joten laitoin molemmat levymme joissa on Kuulan lauluja hänelle postissa.

Lehtolainen kertoi että tämä oli loistava yhteensattuma, hän oli lähdössä kesäkuun alussa Saksaan, koska tämä Ensimmäinen murhani ilmestyi saksaksi. Nimi on muuten Alle singen im Chor. Hän lupasi pyytää kustantajaa hankkimaan soittimen paikalle yleisötilaisuuksiin, jolloin hän voisi soittaa laulun.

Elokuussa kävin sitten Taiteiden Yönä tapaamassa dekkarirouvaa. Hän kertoi että Kulkusten tulkinta lauluista oli todella soitettu aina Saksassa näissä tilaisuuksissa.  Leena oli jopa ollut lähettämässä minulle postikorttia, mutta kun sähköpostissani ei ollut postiosoitettani, hän oli soittanut miehelleen ja pyytänyt häntä tarkistamaan.

Kun sitten halusin yhteiskuvan, niin yksi mies tunki yllättäen viime hetkellä kuvaan. Ei haittaa, kuten kuvasta näkyy hän on Juba Tuomola eli Viivin ja Wagnerin isä.Olen käynyt kai joka vuosi Taiteiden Yössä tapaamassa rouvaa ja ottamassa tervehdyksen hänen uuteen kirjaansa. Kun nyt Taiteiden Yönä taas kävin, niin hän jo kaukaa tervehti: " Sieltä se Kimmo taas saapuu paparazzina!" Minulla on yleensä aina kamera mukana.

Kulkuset sai tuloja näistä levyistä.  Ostin ne Sirkulta omalla rahalla ja lähetin Leenalle.

1 kommentti:

Ama kirjoitti...

Im chor. Aikas hauska tarina. Ja Kulkuset sai kansainvälistä levitystä. Toivottavasti pystymme vastaamaan haasteeseen, kun alkaa tulla cd-levyjen tilauksia Saksasta :)