sunnuntai 20. marraskuuta 2011

SenioriKulkuset 25 vuotta.

Sekakuoro Kulkuset päätti vuonna 1985 perustaa kuoron senioreille, johon laulajat siirtyisivät sen vuoden päättyessä, jolloin he täyttävät 60 vuotta. Kuoron toiminta alkoi varsinaisesti syksyllä 1986 eli 25 vuotta sitten. Turun Sanomat oli paikalla kuoroharjoituksessa.


SenioriKulkuset juhlivat tätä merkkipaalua juhlakonsertissa Turun Työväenopiston juhlasalissa 29.10.2011. Sitä edelsi tiivis harjoittelujakso ja lippujen markkinointia. Mainos ja ohjelman kuvat olivat taiteilija Päivi Ylihannun käsialaa. Kuvasta teetettiin myös postikortteja sekä omaan käyttöön että myytäväksi.


Ennen konserttia heijastettiin seinälle yli 60 valokuvaa kuoron taipaleelta ja moni yleisön joukossa tunnisti kuvista joko itsensä tai jonkun tuttavansa. Kuvakaval-
kadi alkoi itseoikeutetusti edellä olevalla kuvalla.

Konsertti oli päätetty toteuttaa kevyellä linjalla. Uuden kuoronjohtajamme Arja Lylyn hienoja ajatuksia oli paljon. Esimerkiksi konsertin alussa ollut lämmittely ja äänenavaus, johon yleisö otettiin mukaan, sai paljon kiitosta ja yleisö lauloi mukana täysin rinnoin. Olihan yleisön joukossa runsaasti sekä entisiä että nykyisiä kuorolaulajia.

Ohjelmassa oli paljon vanhoja tuttuja lauluja, mutta myös vieraampia, joita ei yleisö eivätkä kuorolaiset tunteneet. Eräs erikoispiirre oli, että ohjelmassa oli kolme laulua, joiden säveltäjät toimivat kuoron piirissä. Siihen eivät ihan kaikki kuorot pystykään, olkoon sitten seniori- tai juniorikuoroja!

Konserttipäivänä koimme takaiskun, joka ensin jännitti, mutta kääntyi lopulta voitoksi. Konsertin juontaja Seppo Haapakoski, jolla oli myös soolo laulettavana, oli täysin menettänyt äänensä. Onneksi tekniikka tuli avuksi. Seppo pystyi viemään humoristisen, henkilökohtaisen ja informatiivisen juontonsa kunnialla läpi. Hän ei laulanut sooloaan, vaan kähisi sen mikrofoniin. Se sopi mainiosti, sillä hän esitti henkilöä viinituvassa Bellmanin ajan Tukholmassa, joka oli täynnä kapakoita, juopuneita, ilotyttöjä, ja tavallisella kansalla myös likaa, sairauksia, kurjuutta ja köyhyyttä.


Konsertin johti siis Arja Lyly ja pianosäestyksestä huolehti Tiina Syksy. Kansanlauluosuudessa toimi Lauri Laurikainen hanurilla ja Tero Elomaa pimpparaudalla säestäjinä ja Marja Tuohimaa tulkitsi Katariinan kamarissa laulun Turun murteelle. Ei kai sitä nyt Turussa voida olla ilman paikallisväriä!

Konsertti onnistui loistavasti, lämpimät ja voimakkaat suosionosoitukset olivat hieno kiitos. Erityisesti lämmitti myös että sali oli niin täynnä, että käytävälle haettiin lisätuoleja. Vuokrat saadaan taas maksettua pitkäksi aikaa.

Ennen konserttia oli suoraan sanoen niin kova kiire ja sitä tunnettua hässäkkää, että virallinen kuorokuva jäi ottamatta. Se on sääli, sillä kuoron naiset esiintyivät ensimmäisen kerran uusissa kuoropuvuissaan.

Tässä vaiheessa on hyvä merkitä aikakirjoihin, että kuoro on kasvanut ja saanut uusia laulajia muistakin kuoroista kuin Kulkusista. Tuskin puolet on enää vanhoja kulkuslaulajia. Kaikki hyvät laulajat ovat tervetulleita ja kyllä kulkushenki tarttuu uusiin laulajiin hyvin nopeasti.


Konsertista kiirehdittiin Hansa-saliin juhlaillalliselle. Siellä Kulkusten hallituksen jäsen ja senioritoimikunnan puheenjohtaja Sinikka Lumijärvi palkittiin SULASOLin ansiomerkillä.


Siellä oli myös paljon ohjelmaa, kuorolaiset ovat erittäin luovia ihmisiä.

Trubaduurina vaikuttava kuoronjohtajamme Arja lauloi.


Kuoron naiset lauloivat jo konsertissa esittämänsä George de Godzinskyn Sulle salaisuuden kertoa mä voisin. Sooloa laulamassa keskellä Silja Vakkila.

Kuoron miehet uusivat konsertissa kantaesityksen saaneen Kun vanhanajan rokki soi.


Arvokkaaksi lopuksi Maila Solakiven kuva. Hän esittelee Seniorikuoron ensimmäistä kuoropukua. Maila oli mukana kun kuoro aloitti, katsokaa kuvaa tuolla edellä, ja hän oli ainoa alkuperäinen jäsen joka lauloi juhlakonsertissa. Konsertin jälkeen hän siirtyi eläkkeelle kuorosta. Kiitos Maila monesta, monesta vuodesta Kulkusten riveissä, niin "junioreissa" kuin senioreissa!

Ei kommentteja: