torstai 29. joulukuuta 2016

OrtodoksikirkossaKoska kuulun Turku-seuraan, niin ennen joulua tuli postiluukusta seuran lehti Suomen Turku.  Siinä kerrottiin Pyhän marttyyrikeisarinna Aleksandran kirkosta, jonka vihkimisestä tuli syksyllä 170 vuotta. Kysymys on siis Turun ortodoksisesta kirkosta, jota nuoruudessani yleisesti kutsuttiin ryssänkirkoksi.  Nykyinen Yliopistonkatu oli vuoteen 1924 asti Venäjän Kirkkokatu.Tästä lehtijutusta tuli muistoja mieleeni. Kun kirkon vihkimisvuodesta oli kulunut 150 vuotta eli 20 vuotta sitten, Kulkuset lauloi siellä Pjotr Tshaikovskin Johannes Krysostomoksen liturgian. Konsertti oli 24.5. Sää oli upea ja muistan kuinka me ennen konserttia kannoimme kaikki seurakuntasalin tuolit kirkkoon, ortodoksisessa jumalanpalveluksessahan seistään. Nyt yleisö sai istua ja yleisöä oli kirkko täynnä. Yleisömenestykseen vaikutti varmasti (myös) se, että konsertin alkupuoliskolla Lumen Valo lauloi Maria-lauluja.

Konsertin solistina toimi Pasi Torhamo, joka oli aikoinaan laulanut Kulkusissa ja toiminut myös solistina.  Hänen isänsä, edesmennyt Pekka Torhamo, oli Ortodoksikirkon kanttori ja johti 13 vuotta Kulkusia 1970- ja 1980-luvuilla. Nykyään Pasi Torhamo on kirkon kanttorina.

Johtajamme Kari Turunen kehui teosta, se on koulutuksellisesti hyvä, hän sanoi. Olihan se, opettelimme laulamaan kirkkoslaavia. Osia teoksesta jäi myös ohjelmistoomme. Lauloimme ne myöhemmin paljon paremmin kuin ensi yrittämällä, esimerkiksi Amerikan-matkalla ja juhlakonsertissa 1998, matkaohjelmisto löytyy levyltämme Amerikan raitti. Tsekatkaa!

Ei kommentteja: