maanantai 16. syyskuuta 2013

Morning has broken

Morning has broken on ihana laulu, joka ympäri maailmaa tunnetaan kai parhaiten Cat Stevensin esittämänä. Se liittyy myös Kulkusiin.

Kulkuset esitti laulun Suomen Paras Kuoro-kilpailussa vuonna 2011. Hienon sovituksen oli tehnyt taidokas bassomme Ari Törmä. Kun Kulkuset sitten osallistui menestyksellisesti Llangollenin laulukilpailuihin Walesissa kesällä 2011, niin Kulkusia pyydettiin laulamaan festivaalin päätösjumalanpalvelukseen.  Siellä Kulkuset lauloi tämän laulun ja sai kesken jumalanpalveluksen voimakkaat suosionosoitukset.

St. Cullenin, Llangollenin suojeluspyhimyksen kirkko, jossa Kulkuset lauloi.
Tässä esitetään Morning has broken.  Eturivissä Tero Vanamo, jolla on laulussa pieni soolo.
Toissailtana kuuntelin auton radiossa Radio Vegaa ja ohjelmaa jossa kerrottiin Cat Stevensistä. Morning has broken tuli tietysti esille ja kerrottiin, että se on alunperin walesilainen sävelmä. Ajattelin heti, että siitä syystä se sopi niin hyvin Llangollenin jumalanpalvelukseen.

Me tiedämme kaikki, että Herra Google on kaikkitietävä, joten rupesin tutkimaan asiaa ja käännyin hänen puoleensa. Kävi ilmi, että kysymyksessä on vanha gaelilainen sävelmä, joka on peräisin Skotlannista, ei Walesista. Siihen on tehty 1800-luvulla gaelinkieliset sanat. Nykyisen, tunnetun sanoituksen on tehnyt englantilainen kirjailija Eleanor Farjeon ja se on julkaistu vuonna 1931. Sävelmää käytetään paljon uskonnollisissa yhteyksissä ja siihen on myös joululaulun sanat olemassa.

Cat Stevens teki siitä levytyksen vuonna 1972. Hän kuuli studiossa englantilaisen, klassisen koulutuksen saaneen pianistin Rick Wakemanin soittoa ja pyysi samantyyppistä Morning has broken-levytykseen. Rick Wakeman (tunnetaan parhaiten progressiivista rokkia soittaneesta Yes-yhtyeestä) on siis soittanut ihanan intron ja myös luonut muut piano-osuudet.
Rick Wakeman teki vuonna 2000 pianoversion laulusta ja kun häntä haastateltiin BBC:n suorassa lähetyksessä hän kertoi, että hän oli lupautunut tekemään pianosäestyksen silloin aikanaan lauluun Morning has broken, mutta hän oli järkyttynyt kun hänen nimeään ei mainita levytystiedoissa, eikä hän ole koskaan saanut luvattua palkkiotakaan.  Radio Vegan mukaan Cat Stevens oli välittömästi vienyt 10 puntaa Rick Wakemanille taksilla.

Cat Stevens (alkujaan Steven Demetre Georgiou, isä Kyproksen kreikkalainen) kääntyi muslimiksi ja on nykyään nimeltään Yusuf Islam.  Mielenkiintoinen tieto radio-ohjelmassa oli myös, että kun vanhemmat erosivat niin Cat lähti ruotsalaisen äitinsä kanssa  Ruotsiin ja asui jonkin aikaa Gävlessä. Hän jopa puhui muutaman sanan ruotsia haastattelussa  
joka soitettiin ohjelmassa.  Ymmärtää kuulemma paremmin kuin mitä osaa puhua. Oli myös tehnyt äitinsä kanssa ensimmäisen laulunsa koululaisena Ruotsissa.
Ei kommentteja: