sunnuntai 20. syyskuuta 2009

Parhaan kuoron etsintää

MTV2:n ohjelma Suomen Paras Kuoro 2009 on lähtenyt kiinnostavasti käyntiin. Ensivaikutelmia on saatu kahden ohjelman perusteella. Osaavia kuoroja, rohkeaa näyttämöllä oloa, kekseliästäkoregrafiaa, pukeutumista jne.. Liika näyttävyys vie kuitenkin huomion ulkoisiin tekijöihin jolloin musiikki jää sivuosaan. Esitettäväksi valittu musiikki ei perinteellisen kuorolaulun ystävää innosta eikä kuorolaulu kaiuttomassa tilassa ole eduksi, päinvastoin. Siis se kuuluisia akustiikka puuttui.
Jotakin hyvää sentään täytyy löytää.... Joo se on hienoa, että ovat saaneet nuorukaisia liikkeelle. Kun saadaan miehet laulamaan, on suunta oikea. Mieskuorot ovat varmaan tästä innoissaan, "Kas pojastahan kehkeytyy kuoromies".

Täydellisyyteen pyrkivät johtajat ja huipputaitavat kuorot sekä äänilevyteollisuus ovat saaneet aikaan sekä hyvää että huonoa. Onko ihan siivotonta sanoa: ei tarvitse osata laulaa, riittää että laulattaa? Vanha kansa lauloi askareissaan, perunoiden kuoriminen sujui iloisella mielella. Kunpa pääsisin minäkin, tämän ajan ihminen siihen, että lauleskelin itsekseni askareitani säestäen.

Paras Kuoro-kisaa seuraan jatkossakin, onhan toki mielenkiintoista nähdä lopputulos. Tähän asti parasta kuorolaulua olen kuullut Philomelalta, mutta lisää on tulossa.

3 kommenttia:

Kaa kirjoitti...

Kuorot kuulemma maksaa itse matkansa nauhoituksiin. Tässäkin siis suositaan niitä, jotka asuvat nauhoituspaikkakuntien lähellä. Äänestetään siis me ainakin sellaisia kuoroja, jotka tulevat pitkän matkan takaa.

Anonyymi kirjoitti...

Ja taas seurattiin tarkasti mitä Koivusalo kuultavaksi ja nähtäväksi toi. Pienehköjä kokoonpanoja ison kuoron raameihin tottuneelle. Vetelistä rentoa poikamaista meininkiä, Siikajoelta kypsää naisellisuutta, Helsingistä aikamiestyylistä vakuuttavuutta... Naiskuoro Pytinkissä oli hyvä altto, mutta sopraano valitettavasti kireä; kuoro ei päässyt jatkoon. Kuulokokemuksena lähetys oli selvästi parempi kuin edellisellä kerralla, mielestäni soundiin oli saatu kaikua. Ääneni olisi mennyt Vetelin Äänipäälle eli Kaa:n toiveen mukaan pitkämatkalaiselle.

Anonyymi kirjoitti...

No niin ja nyt ollaan jo niin pitkällä että semifinaali on nähty. Jatkoon menivät Kuopion nuorisokuoro ja naiskuoro Philomela Helsingistä, mutta Carmeninae ei. Puskaradio kertoi, että kuoron johtaja olisi piikkiöläisen Leppäsen pariskunnan tytär. Leppästen koomikko-, laulu- ja soittotaidoista moni on tavallani saanut nauttia Sipilänmäen kesäteatterissa. Hauskaa ja fiksua Carmeninaen meininki joka tapauksessa on; "sukuvikako" vai ei?