torstai 1. kesäkuuta 2017

Portsan pojat

SenioriKulkuset on kuluneen laulukauden aikana laulanut turkulaisen muusikon ja säveltäjän Pentti Viherluodon lauluja. 

Viherluoto asui pitkään Portsassa eli Port Arthurin kaupunginosassa. Kaikki vanhat turkulaisethan tietävät, että nimi tulee siitä, kun muurari teki talon kivijalkaa (Arvinkatu 5 tarinan mukaan) ja pikkupojat kysyivät: "Mitä sä teet?"  Muurari siihen, että Port Arthurin linnoitusta. Venäjän-Japanin Port Arthur oli pitkän saarron ja kovien taistelujen jälkeen antautunut tammikuussa 1905. Puutaloaluetta rakennettiin siihen aikaan. Kaupunginosa alkaa siinä komean Mikaelinkirkon kohdalla ja kirkkohan valmistui vuonna 1905. Tämä oli siis alueen kiihkeimmän rakentamisen aikaa.

Korttelin päässä Viherluodon nuoruusvuosien asunnosta paljastettiin tammikuussa 1972 taiteilija Viljo Mäkisen patsas Portsan pojat osoitteessa Puutarhakatu 34.  Patsas kuvaa kahta koulupoikaa, jotka kirmaavat pitkin Puutarhakatua Turun Lyseoon. Koulukirjat ovat remmillä kiinni. Turun Lyseo oli, kuten moni muistaa, Puutarhakadun toisessa päässä Aurakadun ja Maariankadun kulmassa. Nykyään se on Cygnaeuksen ruotsinkielinen alakoulu. Patsaan lahjoittivat Turun Työväen Säästöpankki ja sen toimitusjohtaja Eero Numerla, joka oli Turun Lyseon kasvatti.Laulettiinko paljastustilaisuudessa  yhden Portsan suuren pojan Pentti Viherluodon Portsan poikain laulu?  Oliko säveltäjä itse paikalla?  Ehkä joku tietää, minä en, mutta olisihan se laulu sopinut sinne. Komea laulu, myös (ja varsinkin?) SenioriKulkusten esittämänä.

Viljo Mäkinen oli keraamikko (Kupittaan Savessa vuoteen 1960) ja kuvanveistäjä, joka tunnettiin humoristisista ja sympaattisista ihmis- ja eläinhahmoista. Kulkuset jakaa kipsistä Sointu-patsasta.  Sen Viljo Mäkinen on tehnyt ja ensimmäinen kappale luovutettiin vuonna 1960 Edvin Laaksoselle.
Montako patsasta on vuosien varrella jaettu?  En tiedä, olen saanut omani vuonna 2013, mutta siinä ei ole numeroa. Hieno kunnianosoitus.

Ei kommentteja: