keskiviikko 8. helmikuuta 2017

Maire Wessmanin haastattelu

Turun Sanomissa oli sunnuntaina 5.2.2017 suuri Maire Wessmanin haastattelu. Moni voi tietysti ihmetellä kuka Maire Wessman on. Kaikki vanhemmat kuorolaiset kyllä tietävät, että Maire kuuluu sarjaan Ikikulkuset.Soitin Mairelle ja juttelimme pitkään kaikenlaista. Muistelimme vanhoja ja puhuimme tästä päivästä. Hän seuraa tarkasti mitä kuorossa tapahtuu.

Maire kertoi liittyneensä Kulkusiin vuonna 1963 kun kuoron silloinen johtaja Hemmo Kivilaakso pyysi häntä mukaan.  Molemmat olivat Martin koulussa opettajina. Koska Maire täytti jo 39 vuotta sinä vuonna kun hän liittyi, niin hän ehti laulaa sopraanoa "vain" 23 vuotta ennen kuin siirtyi seniorikuoroon, joka nyt syksyllä täytti 30 vuotta. Mairen ura jatkui Seniorikuorossa 2000-luvulle asti.

Tässä Kulkusten Seniorikuoro vuonna 1988.   Maire toiseksi ylimmässä rivissä toisena vasemmalta.

Senioreja oli mukana kuorossa kun lauloimme Samppalinnan Kesäteatterissa kesällä 1990 musiikkinäytelmässä Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen.  Olin itse aloittanut Kulkusissa vuoden alussa ja tapasin Mairen ensi kertaa näissä kesäteatteriympyröissä.

Kesällä 1991 Kulkuset teki konserttimatkan Wieniin kesäteatteriansioilla. Seniorit olivat mukana kannustusjoukkona. Muistelimme tänään sitä, että kun olimme kunnon turistien tapaan viinituvassa Grinzingissä, niin tulimme onnistuneen illan jälkeen viimeisellä raitiovaunulla sieltä kukkuloilta keskustaan. Seniorit ja minä ehdimme juuri perävaunuun ja rupesimme laulamaan.  Tulkkasin amerikkalaisille turisteille mitä lauloimme ja sitten johdin ne laulut jotka osasimme ulkoa. Muistaakseni ainakin "Sua, sua, sua, sua" eli Sua lähde kaunis katselen, Mä oksalla ylimmällä ja Joutsen. Taisi Kun kävelin kesäillalla soida myös vaunussa. Äänissä tietysti lauloimme.  Maire kertoi että se on yksi hänen rakkaimpia muistojaan. Hauskaa!

Ehdimme käydä myös Lottamuistoja läpi ja Maire kertoi että on vieläkin ollut Lottapuvussa puhumassa ja kertomassa siitä ajasta.  Tärkeintä hänelle on kuitenkin ollut kuoro ja Kulkuset.  Nyt hän ei enää näe nuotteja, mutta käy kirkkokuoron seniorien kanssa laulamassa mitä ulkoa osaa.  Valitettavasti viimeksi oli kuulemma paikalla ollut vain kolme sopraanoa ja yksi basso, mutta hän toivoo parempaa läsnäoloa seuraavalla kerralla.  Rivit harvenevat. Mairellakin on jo kunnioittavat 92 vuotta ikää, mutta on pysynyt virkeänä.  Kuorolaulu antaa pitkää ikää ja torjuu dementiaa,  kuten me kaikki tiedämme.

Tämä Turun Sanomien juttu kannattaa lukea. Skannasin sen.
Ei kommentteja: