perjantai 9. toukokuuta 2014

Kävimne väitöstilaisuudessa

Perjantaina 9.5.2014  Kulkusten entinen taiteellinen johtajanKari Turunen väitteli taiteen tohtoriksi aiheella Performing Palestrina – From historical evidence to twenty-first century performance.  Tilaisuus oli Helsingin uuden Musiikkitalon Organa -salissa. Tilaisuuteen tuli melkein koko salillinen kuulijoita. Arvovaltaiseen raatiin kuuluivat: Päivi Järviö, Veli-Markus Tapio, Noel O'Regan ja John Potter.

Väitös kuuluu Sibelius Akatemian DocMus-tohtorikoulun kehittäjäkoulutuksen piiriin. Tässä kuvaus Siban sivuilta väitöksestä: "Turusen tohtorintutkinto koostuu historiallisesta tutkielmasta, kahdesta konsertista sekä kirjallisesta raportista. Työn tutkimusosion lähtökohtana oli selvittää, miten Palestrinan (1525-1594) musiikkia esitettiin tämän elinaikana. Tutkimuksessa Palestrinan työ ja musiikki sekä sen esittäminen sijoitetaan historialliseen kontekstiin. Turunen myös analysoi esityskäytäntöjä historiallisten lähteiden ja tutkimuskirjallisuuden valossa ja pohtii saadun tiedon merkitystä nykyesityksille.
Turunen sovelsi historiallisen tutkimuksensa tuottamaa tietoa kahdessa arvioidussa konsertissa. Niitä varten perustettu uusi yhtye Ensemble Petraloysio koostui Palestrinan ajan esikuvien mukaan urkurista sekä noin kahdestatoista mieslaulajasta. Ensimmäisessä konsertissa marraskuussa 2012 yhtyeeseen kuului lisäksi viisi puhaltajaa ja viulisti.
Turunen osoittaa tutkinnossaan, että historiallinen tieto antaa mahdollisuuksia haastaa vallitsevia esittämistapoja ja löytää uusia tapoja lähestyä Palestrinan musiikkia.
- Tohtorintutkinnossani selvisi, että nykyesitykset ovat huomattavasti yhdenmukaisempia kuin Palestrinan ajan esitykset. Tavoitteenani ei ole kuitenkaan ollut rekonstruoida Palestrinan ajan esityksiä, Turunen kertoo.
Tutkinnon kolmas osio on raportti, joka sitoo yhteen taiteellisen ja tutkimuksellisen osion ja tekee näkyväksi prosessiin sisältyneen kehittämistyön. Raportissa Turunen myös pohtii historiallisen tiedon ja taiteellisen työn yhdistämisen problematiikkaa ja mahdollisuuksia."

Kari esiintyi rauhallisesti, vaikka kyllä hiukan huomasi pientä jännitystä ja meinasi lukurytmi hiukan kiihtyä. Mukana oli musiikkiesimerkkejä antamassa Ensemble Petraloysio, joka lauloi aivan ihanasti. Keskustelussa kaikkien virallisten lausuntojen jälkeen puhuttiin paljon estetiikasta ja varsinkin Karin omasta esteettisestä näkemyksestä Palestrinan esittämisessä. Potter kehotti Karia ottamaan jatkossa enemmän riskejä ja tekemään sellaisiakin esityksellisiä asioita, joista ei itse välttämättä pidä.

Onnittelimme Karia koko kuoron puolesta. Tässä väittelijä vakavana:
 Mukana matkassa Juha Laakso, Tero Vanamo ja Sirkku Viitanen-Vanamo


2 kommenttia:

Harmaaparta kirjoitti...

Sääli että päivä ei sopinut minulle.

Harmaaparta kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.