keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Rossetti

Löysin Suomen Kuvalehden uusimmasta numerosta tämän viehättävän tiedon, suorastaan kuin luotu minun Trivial Pursuit-tyyppisen kiinnostukseni tyydyttämiseen. Tällainen tieto myös säilyy helpommin päässä kuin esimerkiksi uusi laulu tai lainkohta tai vakuutusehdot tai muuta tärkeää. Mahtoivat nämä esikoisrunot olla kalmantuoksuisia.

Voiko Dante-nimisestä herrasta tulla muuta kuin taiteilija ja runoilija? Vanhemmat olivat italialaisia. Rossetti perusti ns. prerafaeliittisen veljeskunnan. Hän teki runsaasti piirustuksia tässä jutussa mainitusta vaimostaan.

Miten tämä juttu liittyy musiikkiin ja Kulkusiin?  Ehkä hyvämuistiset, kuten esimerkiksi Sirkku, englantilaista runoutta tutkinut, muistavat että Kulkuset lauloi 2000-luvun alkupuolella Teemu Tommolan johdolla Ralph Vaughan Williamsin sävellyksen Rest. Tekstin on tehnyt Dante Gabriel Rossettin sisar Christina Rossetti. "O Earth lie heavily upon her eyes; Seal her sweet eyes weary of watching, Earth..." Rossettin tunnetuimmasta runoteoksesta The Goblin Market and other Poems. 

Suomen Kuvalehden Pakko tietää-palstalla on viikottain paljon toinen toistaan mielenkiintoisempia historiallisia triviaalitietoja. Suosittelen.


3 kommenttia:

Sirkku kirjoitti...

Niin, tämä Rossettin sisaruspari oli kyllä mielenkiintoinen. Mahtoiko hän kaivaa kirjan Lizzien haudasta. Kertooko tarina?

Harmaaparta kirjoitti...

Kyllä se hauta avattiin Sisäasiainministeriön luvalla, ilmeisesti seitsemän vuotta kuoleman jälkeen. Se tehtiin keskellä yötä "to avoid public curiosity and attention". Muistikirjan Dante oli laittanut Elisabethin punaiseen tukkaan, ja väitettiin tukan kasvaneen kuoleman jälkeen. Osa tekstistä oli vaikeaa lukea, koska mato oli kaivautunut kirjan läpi.

Dante julkaisi näitä runoja uudempien kanssa, ne eivät saaneet hyvää vastaanottoa ja niitä väitettiin liian eroottisiksi.

Ama kirjoitti...

Jos olivat jo silloin liian eroottisia, niin eivät varmaan nykyäänkään saisi hyvää vastaanottoa ...