Tämä juttu tuli vastaan kun viime yönä luin pari viikkoa vanhaa Suomen Kuvalehteä. Kiinnostavaa tietää, että Väinö Linna oli kova laulumies ja lauloi oikein tehtaan kuorossa. Tämähän kiinnosti, koska olen itse laulanut työpaikkakuorossa. Netistä en saanut tietoa siitä oliko Finlaysonin kuoro mieskuoro vai sekakuoro. Tällainen maininta löytyi: "Vanhin nimeltä tunnettu työväen kuoro syntyi tältä pohjalta v. 1862, kun Tampereelle perustettiin tehtaan toimesta Finlaysonin puuvillatehtaan lauluyhtiö." Pumpulalikkoja oli paljon, mutta kai he siihen aikaan olivat enemmän kotona ja soittokunnat ja muut olivat miesten heiniä.
Itse olen vuonna 1982 eli nyt syksyllä kohta 30 vuotta sitten, ollut perustamassa kuoroa nimeltään Sammon Laulajat. Vakuutusyhtiö Sammon henkiölkunnan kuoro oli sekakuoro. Siinä oli parhaimmillaan 40 laulajaa, tämä oli siinä vaiheessa kun Sammossa oli suuret 75-vuotisjuhlat ja säveltäjä Tauno Marttinen sävelsi kuorolle laulun.
Kävimme kuoron kanssa esiintymässä Tukholmassa, Kööpenhaminassa, Oslossa ja Tallinnassa ja esiinnyimme ahkerasti Turussa. Kuoroa johti tunnettu trumpetisti ja laulaja Reino Kotaviita. Lauluamme löytyy myös levyllä.
Eräs suuri projekti oli keväällä 1989 loppuunmyyty konsertti Turun Konserttitalolla yhdessä lietolaisen Viihdekuoro Veikkosten kanssa. Seppo Hovi oli sovittanut laulut, hän juonsi konsertin ja hän säesti pianolla ja haitarilla. Noin 60 hengen suurkuoroa johtivat vuorotellen Sammon Laulajien johtaja Reino Kotaviita ja Veikkosten johtaja, nuori solakka ja tumma neitonen nimeltään Satu Luukkonen. Taisi olla Sadun ensikosketus kuoron johtamiseen.
Vuonna 2002 Sampo fuusioutui Ifiin ja sen jälkeen olen koonnut kuoron vain joka joulu joulun alla perinteiseen jouluiseen aamuhartauteen Ifin ala-aulassa. On vanhoja Sammon Laulajien laulajia ja on hyviä kuorolaulajia jotka nykyisin työskentelevät Ifissä. Sammon Laulajien kantavia voimia ovat vuosikaudet olleet Kulkusten ison kuoron sopraano Anneli Siltanen ja SenioriKulkusten altto Hilkka Lindholm. Ja mää, sanoisi perusturkulainen.
Vielä yksi muistikuva, joka liittyy Kulkusiin. Keväällä 1995 oli yhdellä keikalla tenorivahvistuksena Tero Vanamo.
3 kommenttia:
Työväen Keskusmuseo pystyi auttamaan minua. Yrjö Varpio teoksessa Väinö Linnan elämä s. 140:
"Linna kuului jonkin aikaa tehtaan mieskuoroon, jossa lauloi ensimmäistä bassoa. Hän oli musikaalinen, oli soitellut jo sota-aikana huvikseen harmonikkaa. Mielessä kävi joskus ajatus säveltäjän urasta ja Linna alkoi jopa lukea alan kirjallisuutta". Lähdeviitteenä Väinö Linnan haastattelu vuodelta 1970.
Linnan lisänimi tehtaalla oli Lukkari, jolla viitattiin musikaalisuuteen.
Työpaikkakuoroista puhuttaessa on pakko laittaa muutama rivi niihin rinnastettavissa olevista kollegakuoroista.
Lauloin 90-luvun lopulta alkaen Helsingissä toimivassa lääkärikuoro Medicantossa. Toiminta tähtäsi rentoon yhdessäoloon kuorolaulun merkeissä eikä ollut kovin kunnianhimoista, mutta pari ulkomaista konserttimatkaa saatiin aikaan. Johtaja oli tuolloin Uli Korhonen, joka aivan äskettäin tuli tunnetuksi sairaalamuusikko-toiminnastaan.
Alkuaikoina köröttelin harjoituksiin Porista ja myöhemmin Turusta. Vähitellen reissaaminen alkoi tuntua turhalta varsinkin kun oli SenioriKulkuset!
Medicanto rekisteröityi myöhemmin yhdistykseksi ja kaappasi mukaan myös hammas- ja eläinlääkäreitä sekä proviisoreja. Niihin aikoihin johtajaksi tuli Paavo Hyökki Sibelius-akatemian koulunpenkiltä, ja alkoi yhteistyö Poliisilaulajien ja Lain Huuto-kuoron kanssa. Näin ilmestyi maahan "Suomen turvallisin kuoro". Tältä pohjalta on jo pari kertaa esitetty Mozartin Requiem.
Aika hyvä meininki!
Kekseliäitä kuoronimiä. Juristina tuo Lain Huuto huvittaa. Oikeusoppineiden mieskuoro Huutajat?
Vakuutuselämnässäni kävimme pohjoismaisissa vakuutuskuorofestivaaleissa.Ennen kuin If tuli oli ueita kuoroja ja yhtiöitä. Skandialla Tukholmassa oli kekseliäs nimi, kuoro oli Bolagsstämman. Se voidaan suomentaa joko Yhtiön ääni ja Yhtiökokous.
Lähetä kommentti