maanantai 31. toukokuuta 2010

Lisää Tom of Finlandin laulusta

















Kuvassa Seppo Haapakoski pitää kädessään Sekakuoro Kulkusten levyä vuodelta 1949. Savikiekolla on paitsi Touko Laaksosen Vihmalintu myös Sune Carlssonin sovittama Mualimalla avaralla, unkarilainen kansanlaulu Tanzi ja Heikki Klemetin sovittama Yksin jäänyt.

Seppo on tehnyt varsinaisen kulttuuriteon. Kiitos Seppo! Hänen äidillään Vapulla, joka lauloi kuorossa 57 vuotta, oli laaja arkisto Kulkusiin littyvää aineistoa ja myös tämä erittäin harvinainen levy. Vanha ja hauras, joten Seppo antoi digitoida sen Yleisradiossa. Äänitys on aikanaan tehty luultavasti vain yhdellä mikrofonilla ja suorakaiverrusmenetelmällä, joten äänityksen taso ei vastaa tämän päivän vaatimuksia. Taustahurinaa on myös, vaikka elektroniikkaguru Seppo on saanut sitä vähennettyä.

Lähikuvassa nähdään levy. Luultavasti ei sitä valmistettu montaakaan kappaletta, koska
etikettikin on käsin kirjoitettu. Levy on äänitetty Akatemiatalon juhlasalissa 23.3.1949. Kuoroa johtaa Edvin Laaksonen. Kuoro oli käynyt Yleisradion studiolla aikaisemmin päivällä, mutta jälki oli kehnonlaista, eikä tallennetta koskaan lähetetty radiossa.














Vihmalintu on Aino Kallaksen runo, joka julkaistiin vuonna 1943. Nykysuomen sanakirjassa sanaa ei löydy, mutta Googlen tietojen mukaan vihmalintu on kuovi karjalan kielellä.


Gaykuoro Out 'n loud ei ole vastannut sähköpostiini. Korjattakoon tässä samalla kuoron väite, ettei laulua olisi esitetty julkisesti 60 vuoteen, ennenkuin he lauloivat sen 2009. Kulkuset ovat ainakin esittäneet sen Helsingissä Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun salissa 22.10.1960. Ilmeisesti tästä gaykuorosta ei ollut kukaan kuuntelemassa.

Ei kommentteja: